Post-Image

Az OpenWRT használata avagy hogyan kerül Linux a routerre?

A routerek napjainkban szinte már mindenkinek behálózzák az életét. A routerekkel legtöbbször az a probléma, hogy minden gyártó a saját egyedi kinézetű firmware-rel szállítja az eszközeit. Ezért, hogyha routert váltasz, szinte teljesen újra kell tanulnod a routered használatát. Ennek a problémának a megoldására jött létre az OpenWRT projekt, amelynek célja, hogy egy egységes kinézetű kezelőfelületet biztosítson routereink számára.

Az OpenWRT telepítése egy egészen egyszerű folyamat. Először is ezen az oldalon elenőrizzük le, hogy routerünk támogatott-e. Amennyiben igen, a routerünk oldaláról töltsük le a squashfs-factory.bin fájlt, majd a routerünk firmware-frissítőjével telepítsük azt. Mivel alapértelemezett állapotban az OpenWRT-ben nincs engedélyezve a Wi-Fi, fontos, hogy kábelesen csatlakozzunk a routerünkhöz.

Fontos
Az OpenWRT telepítése garaciavesztéssel jár!

Miután telepíttetük az OpenWRT-t az ssh root@openwrt.lan parancs kiadásával lépjünk be a routerünkbe, és a passwd parancs segítségével hozzunk létre egy jelszót magunknak. Ezek után, ha a böngészőnkkel elnavigálunk a http://openwrt.lan oldalra, már meg fog jelenni az OpenWRT kezelőfelülete. A bejentkezést követően navigáljunk a NetworkInterfaces menüpontba, ahol keressük meg a WAN interfészt, és kattintsunk az Edit gombra. A Protocol menüpont alatt válasszuk ki az általunk használt kapcsolódási protokollt, és kattintsunk a Save majd a Save & Apply gombokra. Ha mindent jól csináltunk, most már kell, hogy legyen élő internetkapcsolatunk.

Mivel az OpenWRT egy teljes értékű Linux disztribúció, így rendelkezik csomagkezelővel. Mint minden Linuxnál, itt is frissíteni kell néha a tárolókat, illetve a csomagokat. Ezt legkönnyebben SSH-n keresztül, az opkg update paranccsal tehetjük meg. Amennyiben szeretnénk, hogy a routerünk magyarul kommunikáljon velünk, az opkg install parancs segítségével fel kell telepítenünk a luci-i18n-base-hu csomagot.