Post-Image

Hardveres gyorsítás bekapcsolása Raspberry Pi-on, Ubuntu alatt

Ahogy fejlődik a tudomány, a kicsi dolgok is egyre hatékonyabbá és erősebbé válnak. Ma már biztonsággal kijelenthetjük, hogy a Raspberry Pi nyogodtan használható szerverként, vagy éppen asztali számítógépként mindennapi feladataink elvégzésére. Azért, hogy a Pi-unk minden erőforrását a végletekig kihasználjuk, célszerű bekapcsolnunk rajta Ubuntu alatt is a hardveres gyorsítást.

Először is vizsgáljuk meg, hogy az ezközünkön be van-e már kapcsolva a hardveres gyorsítás. Ha ls /dev/dri parancsra hibaüzenetet kaptunk, az azt jelenti, hogy a rendszerünk nem tudja elérni a hardveres gyorsítót. Hogy elérjük a hardveres gyorsítóeszköt, be kell töltetnünk, a hozzá tartózó overlay-t. Az overlay betöltéséhez nyissuk meg a /boot/firmware/usercfg.txt fájlt szerkesztésre, majd írjuk bele a lejjebb található sorok egyikét:

  • Raspberry Pi 3 esetén:
gpu_mem=256
dtoverlay=vc4-kms-v3d
  • Raspberry Pi 4 esetén pedig:
gpu_mem=320
dtoverlay=vc4-kms-v3d-pi4

Egy újraindítást követően már be kell töltődnie a hardveres gyorsítóeszköz driver-ének is.

Ellenőrzésképpen futtassuk le újból az ls /dev/dri parancsot. Amennyiben a kimenet megegyezik az alábbi képen láthatóval, az azt jelenti, hogy mindent jól csináltunk, és a Pi-unk képes akár a 4K-s videók lejátszására is! hardware-acceleration-enabled-ubuntu.png