Post-Image

Audible hangoskönyvek offline hallgatása Linuxon

Habár az Audible manapság az egyik legnépszerűbb és talán legjobb hangoskönyveket kínáló oldal, mégsem jeleskedik a Linux rendszerek támogatásában. Bár vitathatatlanul sokat fejlődött a megvásárolt hangoskönyvek internetkapcsolat nélküli hallgatása hivatalosan még mindig nem támogatott. Mivel az Audible megengedi a megvásárolt könyvek letöltését a böngészőnkből, csak el kell távolítanunk a DRM-et a letöltött fájlról és már hallgathatjuk is internetkapcsolat nélkül.

Figyelem!
A cikkben leírtakat kizárólag magáncélra használd fel! A DRM-mentes hangoskönyvek engedély nélküli terjesztését A TÖRVÉNY BÜNTETI!

Első lépésként töltsük le az Audible oldaláról azt a könyvet amelyiket offline szeretnénk hallgatni. Miután letöltöttük a fájlt meg kell tudnunk a fájl checksumját mert annak a segítségével fogjuk tudni megkapni a könyvünk más formátumba történő konvertálásához szükséges kulcsot. A hangoskönyv checksumját az ffmpeg programcsoportba tatozó, ffprobe-al fogjuk megtudni. Ha még nincs az alábbi parancsok valamelyikével telepítsük fel az ffmpeg programcsomagot:

  • Debian/Ubuntu-alapú rendszerek esetén:sudo apt install ffmpeg
  • Arch-alapú rendszerek esetén:sudo pacman -S ffmpeg

A program telepítése után nyissunk egy terminált abban a könyvtárban ahol a letöltött fájlunk van és futtassuk az ffprobe fájlnév.axx parancsot, majd a parancs kimenetében keressük meg az alábbi sort:

[mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 0x55d45524ddc0] [aax] file checksum ==

Ahhoz, hogy a checksumból meg tudjuk kapni az aktiváló kulcsot le kell töltenünk egy Audible aktivációs-kód mintákat tartalmazó git tárólót:

git clone https://github.com/inAudible-NG/tables.git

Ha letöltöttük a tárolót nincs más dolgunk mint belépni a letöltött tables mappába és kiadni az alábbi parancsot az aktivációs kód kinyeréséhez:

./rcrack . -h azffprobealkinyerthash

Ha lefutott a parancs, (a gépünk teljesítményétől függően több percig is eltarthat) a kimenetben keressük meg az aktivációs kódunkat amit a a hex: szöveg után fogunk megtalálni. Ha megvan, lépjünk át abba a mappába ahol a letöltött hangoskönyv van és a konveráláshoz futtasuk le a következő parancsot:

ffmpeg -activation_bytes afentkinyertkód -i "hangoskönyv.aax" -codec copy "hangoskönyv.m4b"
Megjegyzés
Az aktivációs kódot elég egyszer kinyerni, mivel minden egyes ugyanazzal a fiókkal megvásárolt könyvnél megegyezik

Amennyiben mindent jól csináltunk, a fenti parancs eredményeként kapott m4b kiterjesztésű fájlt bármilyen médialejátszó segítségével meghallgathatjuk.