Cikkek

Generic placeholder image

Univerzális nyomtatószerver Ubuntun

A nyomtatók menedzselése sok problémát tud okozni akkor hogyha egyszerre több eszközről szeretnénk őket, mert sokszor időigényes lehet a nyomtatandó fájlok eszközök közötti átmozgatása. Valamint az is gond lehet, hogy a legtöbb nyomtató nem kompatibilis minden eszközünkkel. Erre a probléma nyújthat megoldást egy Ubuntu alapú, CUPS nyomtatószerver létrehozása, mely majdnem az összes nyomtatót képes egyaránt kompatibilissé tenni minden Linux, Windows illetve Apple eszközzel.

Részletek
Generic placeholder image

Audible hangoskönyvek offline hallgatása Linuxon

Habár az Audible manapság az egyik legnépszerűbb és talán legjobb hangoskönyveket kínáló oldal, mégsem jeleskedik a Linux rendszerek támogatásában. Bár vitathatatlanul sokat fejlődött a megvásárolt hangoskönyvek internetkapcsolat nélküli hallgatása hivatalosan még mindig nem támogatott. Mivel az Audible megengedi a megvásárolt könyvek letöltését a böngészőnkből, csak el kell távolítanunk a DRM-et a letöltött fájlról és már hallgathatjuk is internetkapcsolat nélkül.

Részletek
Generic placeholder image

Keresés nyomkövetés nélkül, avagy a Searx metakereső használata

Amikor az interneten keresünk, a legtöbb keresőmotor naplózza a kereséseinket, hogy a késibbekben a keresési statisztikáink alapján, célzott reklámokkal támadjon minket. Sokan nem szeretik ezt, ezért keresnek maguknak valamilyen privát-szféra tisztelő keresőmotort (Ilyen például a DuckDuckGo vagy éppen a Swisscows.) Ezekkel a kisebb, de barátságosabb keresőmotorokkal az a probléma, hogy szerverkapacitás hiányában képtelenek felvenni a harcot a nagy ellenfelekkel szemben. Erre a problémára kínál megoldást a Searx metakereső. Azaz A Searx nem végez indexelést, hanem a tradicionális keresőmotorok eredményeit rendszerezi és fűzi össze egy találati listába. Ez azért biztonságosabb mert nem mi kommunikálunk nagy keresőkkel, hanem a Searx szerver, így nem tudnak lekövetni minket.

Részletek
Generic placeholder image

Egyedi lemezkép készítése Raspberry Pi-hoz

Ha egyszerre több Raspberry Pi-ra szeretnénk felrakni ugyanazokat a programokat, akkor célszerű készítenünk egy egyedi lemezképet, amit már eleve úgy állítunk be, ahogyan azt mi szeretnénk, ezzel is gyorsabbá téve Pi-jaink üzembehelyezését.

Részletek
Generic placeholder image

Hardveres gyorsítás bekapcsolása Raspberry Pi-on, Ubuntu alatt

Ahogy fejlődik a tudomány, a kicsi dolgok is egyre hatékonyabbá és erősebbé válnak. Ma már biztonsággal kijelenthetjük, hogy a Raspberry Pi nyogodtan használható szerverként, vagy éppen asztali számítógépként mindennapi feladataink elvégzésére. Azért, hogy a Pi-unk minden erőforrását a végletekig kihasználjuk, célszerű bekapcsolnunk rajta Ubuntu alatt is a hardveres gyorsítást.

Részletek
Generic placeholder image

Dotfile kezelés stílusosan, avagy mire való a Git Bare Repository

Ha hosszú ideje használjuk a Linux rendszerünket, valószínűleg elég sokat módosítottunk már az egyes programok dotfile-jain (A dotfile-ok olyan konfigurációs fájlok, melyeknek neve előtt pont van.) Mivel eléggé fárasztó dolog minden egyes újratelepítéskor megint személyre szabni a konfigurációs fájljainkat, célszerű őket egy könnyen kezelhető helyen tárolni. Legtöbben a Git verziókezelő-rendszert szokták erre használni olyan módon, hogy minden egyes módosítás után átmásolják a konfigurációs fájlt egy külön mappába, majd feltöltik GitHub-ra vagy Gitlab-re. Viszont ez a módszer egy idő után fárasztóvá tud válni. Ezt a módszert hivatott kiváltani a Git Bare Repository, aminek a használatával sokkal könnyebbé tehető a konfigurációs fájlok kezelése.

Részletek
Generic placeholder image

Wi-Fi-jelerősítés OpenWRT használatával

Ha nagy házban lakunk, biztosan sokat szenvedtünk már azzal, hogy a házunk minden részében elfogadható erősségű legyen a vezeték nélküli internet. Amennyiben nem tudjuk a házunkban mindenhova elvezetni az internetkábelt, célszerű beüzemelnünk egy Wi-Fi-jelerősítőt. Jelerősítőként használhatunk egy erősebb routert is, de természetesen a legjobb hatást valamilyen OpenWRT kompatibilis Wi-Fi-erősítő használatával érhetjük el (ilyen eszköz például a TP-Link RE450).

Részletek
Generic placeholder image

Reklámblokkolás OpenWRT segítségével

Lassan már majdnem minden oldalon találkozhatunk reklámokkal. Sokan nem szeretik a reklámokat, mert vannak olyan esetek, amikor átláthatatlanná teszik az oldalon található szöveget. Többen éppen ezért használnak valamilyen reklámblokkoló böngésző kiegészítőt, viszont ezekkel az a probléma, hogy telefonon nem használhatóak. Amennyiben OpenWRT fut a routerünkön, lehetőségünk van hálózati szinten blokkolni a reklámokat.

Részletek
Generic placeholder image

Az OpenWRT használata avagy hogyan kerül Linux a routerre?

A routerek napjainkban szinte már mindenkinek behálózzák az életét. A routerekkel legtöbbször az a probléma, hogy minden gyártó a saját egyedi kinézetű firmware-rel szállítja az eszközeit. Ezért, hogyha routert váltasz, szinte teljesen újra kell tanulnod a routered használatát. Ennek a problémának a megoldására jött létre az OpenWRT projekt, amelynek célja, hogy egy egységes kinézetű kezelőfelületet biztosítson routereink számára.

Részletek
Generic placeholder image

Virtuális gépek létrehozása Virt-Managerrel

Biztosan mindenki használt már valamilyen, virtuális gépek létrehozására szolgáló programot, ha még nem, akkor is biztosan hallott már róluk. A legtöbb ilyen program egy futtatási környezetet hoz létre a gazda operációs rendszeren. Ezáltal a kpróbálni kíván operációs rendszer teljesítménye sokkal lassabb lassab lesz mint hogyha azt egy éles környezetben próbálnámk ki. Viszont ma már léteznek olyan programok is, amelyek a gazda-operációsrendszer magjában hajtják végre a virtualizációt, drasztikus teljesítménycsökkenés okozása nélkül. Az egyik ilyen program, a Virt-Manager, amely a Linux-rendszerek beépített virtualizációs modulját, a KVM-et használja.

Részletek
Generic placeholder image

Saját gyorsparancsok létrehozása a fájlkezelőben

A fájlkezelő egy olyan program, amit mindenki nap mint nap használ, és legtöbbször ugyanazokat a monoton műveleteket végzi el benne, és ha az ember sokat dolgozik, ez a monotonitás egy idő után nagyon unalmassá tud válni. Mivel a Linuxok olyanok, mint a LEGO, ezért fájlkezelőben létre tudunk hozni saját funkciókat, amivel meg tudjuk könnyíteni magunknak a mindennapi teendőket.

Részletek
Generic placeholder image

Hangkimenet automatikus átállítása HDMI kábel csatlakoztatásakor

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy amikor a laptopotokat rákötöttétek a TV-re, hogy megnézzétek a kedvenc sorozatotokat Netflixen, elfelejtettétek átállítani a hangkimenetet HDMI-re, és emiatt az egész film alatt bosszankodtatok. Mivel sok olyan embert ismerek, akivel az előbbi eset már többször megtörtént, úgy döntöttem, hogy utánajárok annak, hogyan lehet a hangkimenet váltást automatizálni.

Részletek
Generic placeholder image

Fájlmegosztas Linux rendszerek között NFS használatával

Mindenki szereti biztonságos, de egyben bárhonnan elérhető helyen tartani az adatait. Ezért szoktak sokan beruházni egy NAS-ra, pedig a legtöbb esetben a NAS kiváltható egy régebbi, de még jól működő számítógéppel is. A saját készítésű NAS-unkon található fájlokat, pedig megoszthatjuk NFS, azaz Network File System segítségével. Az NFS-megosztás kis rendszerigényű, így kevés memóriával rendelkező gépeken is használható.

Részletek
Generic placeholder image

Felhőalapú tárhelyek kezelése Rclone segítségével

A számítástechnika fejlődésével a tárolandó adatok mennyisége rohamosan nőni kezdett, emiatt az embereknek egyre nagyobb tárhelyekre volt szükségük. Viszont azzal a problémával is szembesülni kellett, hogy a tárolók mérete miatt, az adatokat csak nagyon nehezen (vagy egyáltalán nem) lehetett magunkkal hordozni. Éppen emiatt pár üzletember úgy gondolta, hogy azzal fog pénzt keresni, hogy odaadja szerverének egy részét más cégeknek, hogy tárolják nála az adataikat, és ezzel létrehozta az első felhőalapú tárhelyet. Persze mára már nagyon kis méretű adattárolók is beszerezhetőek, de ettől még a felhőtárhelyek nem vesztették el létjogosultságokat, mert még mindig olcsóbbak, mint a merevlemezek. Éppen, ezért úgy döntöttem, hogy megmutatom nektek, hogyan tudjátok kényelmesen kezelni őket Linux alatt. Mint Linux alatt mindenre, a felhő alapú tárhelyeink kezelésére is sok lehetőség áll rendelkezésünkre. Ebben a cikkben én most az Rclone használatát fogom bemutatni nektek, mivel majdnem minden felhőszolgáltatást támogat.

Részletek